Alla inlägg under september 2009

Av Johan - 8 september 2009 08:14

Lite senare idag, tisdag, kommer det en intervju med Linköping HK;s tränare Erik Larholm. Under morgondagen är det Silwing/Trojas trotjänare Rolf "Vestis" Westberg som har ordet.

Av Johan - 7 september 2009 09:29

Det blev några herrmatcher också under Eskil Cup, dock inte så många som jag hade hoppats på eftersom herrarna försvann ut till Torshälla på lördagseftermiddagen och jag  var i Eskilstuna.


Tyresö-Silwing 20-12. Tyresö imponerade med sitt helt ok 3-2-1 försvar och bra skytte från 9m. Att man sedan har fått in Vaggo Schjölin i laget lär knappast försämra deras chanser att hamna topp-5 i norrettan. ( Såg när karln drog ett jämfotahopp rakt upp i luften, typ 1.10 meter över marken...). Silwing såg lite tröga ut men nyförvärvet Gustafsson var en frisk injektion. Förstwkeepern Fredriksson såg ok ut medans " den lille" som bytte i paus hade det jobbigt. Tyresö malde til slut ner Silwing till en solklar seger..


Eskil-Tyresö 22-16. En match där lagen hade en varsin halvlek. Eskil fick det inte riktigt att stämma medan Tyresö spelade klokt efter sina resurser och hade Eskil i slagläge (16-13). Fruktansvärt starkt att vända matchen till 22-16 och därmed var gruppsegern klar..


Tyresö-IVH Västerås 21-15. Än en gång hade motståndarna det svårt att ta sig förbi det höga 3-2-1 försvaret. IVH kändes lite för lätta mot Tyresö, samtidigt som Tyresö lyckades med nästan allt. Vaggo spelade v9 och hade lite lekstuga vid några tillfällen. IVH spelade med mycket fart och har många fina inspel till Baloch på m6 ( som dock missar på tok för mycket!!!). Rättvis seger för Tyresö, som därmed kom tvåa i gruppen.


Eskil-Silwing 21-14. Eskil gick för fullt i 10 minuter och sedan på halvfart resterande 30 minuter. Har ett bra flyt i fas 2-uppspelen och kommer till bra avslut efter några satsningar. Man gick runt på laget och där värmlänningen Bergman fick hänga ett par riktigt fina i det bortre krysset. Silwing gjorde en bättre match än mot Tyresö tidigare under dagen och gjorde det man kan förvänta sig av ett möte mot ett allsvenskt lag.


IVH Västerås-Irsta HF 15-12. Det blev bara en herrmatch på söndagen och det vart Västeråsderbyt. Lite laddat såklart men det gick rätt så lugnt till. Irsta började mycket bra och ledde med 3 bollar under hela första halvleken. Westholm på h6 och Morén på 9m spelade mycket bra och Ronny i kassen tog det mesta ( återigen, alldeles för många missar från m6 av IVH..). Irsta leder med 9-6 till paus och det har mersmak på en större ledning. I andra halvlek är dock rollerna ombytta och var IVH det grininga laget i första halvlek så är Irsta det i andra. Stressat och lite förvirrat (?) framåt gör att IVH kan komma in i matchen ( Stor-Zazke på h9 gör det väldigt bra!) och man får dessutom ett par enkla fas 1 genom Cederross på v6. Irsta hänger mer med huvudet och lägger på fokus på annat. Får avsluta matchen med 2 man på utvisningsbänken och tilläts inte få en ärlig chans att ta tillbaka det järngrepp som hade i halvtid. IVH visar på lagmoral, något som kan bli oerhört viktigt i Allsvenskan där de är grovt nederlagstippade. Att vända ett fyramålsunderläge kanske skapade lite mera tro inom gruppen?

Irsta slarvade bort matchen och lär hamna i mitten av tabellen i div.1 Laget spelar respektlöst och har många bolltalangar. Det gäller bara att inte ha såna svackor som man hade i den här matchen. Då kan de vara med och störa topp-5 lagen i serien.


Norska Vålerenga slog Eskil i herrfinalen med 2 bollar. Tyvärrsåg jag ingen match med norrmännen då det krockade med andra matcher. Såg bara bitar av Nyköping och de kommer att ta sina poäng under säsongen! Det blir inget allsvenskt kval men de kommer att vara med och nosa där framme tillsammans med bl.a Tyresö.

Av Johan - 7 september 2009 08:07

Det blev några dammatcher under helgen. Mycket NKIK givetvis men även en del annat;


Göksten-Tumba 16-16. En match som pendlande resultatmässigt mellan lagen. Tumba ledde klart i halvtid men Göksten gick ikapp och förbi. Slutet blev spännande då GBK kvitterade på straff med 10 sek. kvar och domarna missade en SOLKLAR straff för Tumba med sekunden kvar. Tråkigt och se domarens nonchalanta attityd i samband med straffen. Är inte heller så snyggt att han sedan går och kramar om Gökstenspelarna efter matchen...


NKIK-Nyköping 19-9. NKIK ledde med 7-1 efter 7 minuter. Angelica Ringdahl hade gjort 5 av 7 från v6 och spelade inte så mycket efter det. Ingen värdemätare.


Irsta HF- IF GUIF 14-9. En bra match mellan två ok div.1-lag Irsta var större och mer rejäla än GUIF och ledde hela matchen igenom. Bra var Irstas Emelie Olsson och GUIF:s "lilla Granath".


Arbrå- HK Eskil 17-20. Eskil kan bli en surprise för många av lagen i damtvåan. Man förfogar av ett ungt gäng med hungriga spelare som har fått rätt skolning. Tyvärr kan jag inga namn men uppställningen på 9m var stark! Placering 5-7 i tvåan känns klar..


IFK Tumba-NKIK 18-17. En match som NKIK skulle ha vunnit. Man ledde med fyra bollar i halvtid och ledde med 5 mål ett par minuter in i andra. Tumba tilläts komma runt på tjeck-växel alltför lätt och fick på så sätt blodad tand. Man vänder matchen på slutet och tar två värdefulla poäng..


NKIK-Göksten 9-14. Avgörande match om vilket lag som skulle gå till A-slutspel. Matchen är jämn i första halvlek men i andra drar Göksten ifrån tack vare mycket stabilt målvaktsspel av Josefin Brodd. Att hon kommer att bli viktig för de gula i år är det inget snack om!


Arbrå-NKIK 17-15. En jämn match som div.1-laget till slut. NKIK saknade Ringdahl ( baksida lår) och gör en ok match. Arbrå kommer att få det svårt i norrettan- Har en bra h6 samt en ok 9m-uppställning..


IFK Tumba-Irsta 16-5. Total kross av Tumba som måste ha ätit björnkött under lördagen. Man var flera nivåer bättre än under lördagen och Irsta hade inte en chans!


Därefter åkte vi hem så några mer dammatcher blev det inte. Såg dock att GUIF vann mot Tumba med 21-13 i finalen, bra GUIF och Frenne!!

Av Johan - 6 september 2009 17:18

Det blev en helhelg i Eskilstuna med mycket handboll. Lite korta referat och liknande kommer under måndagen.

Så länge får ni läsa intervjun med IVH Västerås ( som fick revansch på Irsta idag, 15-12) tränare Ramon Laurén här nedan!

Av Johan - 6 september 2009 17:17

 - Hej Ramon! Har du kommit ordentligt in i "den andra sidan" gällande klubbhandboll i Västerås.   

 - Jodå jag och laget är i fullgång sedan 3 maj. Efter tre veckors uppehåll i juli drog vi igång den kollektiva träningen 27 juli. Träningsdosen är 10-11 timmar handboll/fys per vecka. Vi tränar varje dag. Killarna sliter förtjänstfullt vill jag lova. 


- Berätta själv dina tankar och funderingar kring att lämna Irsta och gå till konkurrenten (?) IVH Västerås.    - Så många tankar och funderingar har jag inte längre. Visst fanns det en del innan jag tog beslutet. Det har florerat olika rykten och valda sanningar varför jag bytte. Både sanna och osanna ska tilläggas. Men det är inget jag vill gå vidare med utan nu är det IVH och allsvenskan som gäller för mig. 


Var valet glasklart?     - När jag fick möjligheten att få jobba med ett lag i allsvenskan valde jag helt enkelt att byta klubb, färg, lag, spelare, omklädningsrum och division. Att valet var glasklart vet jag inte men med de personer jag konsulterade och med mitt eget resonemang så kom jag fram till bytet ändå kändes rätt och motiverat. Mina vänner har önskat mig lycka till och har haft full förståelse för mitt beslut i klubbytet. Det känns bra att ha haft det stödet i beslutet. Att inte behöva flytta eller pendla känns för tillfället också bra även om dessa dörrar står öppna i framtiden. Kände också att jag absolut inte skulle lämna Irstakillarna i sticket då assisterande tränaren Andreas ”Aje” Jansson var en naturlig efterträdare till mig. En mycket kompetent tränare som kommer att förädla både spelarna och laget i division 1. 


 - Har du fått höra något så här i efterhand kring ditt beslut? Tänker mest på om det kom några gliringar i samband med Lidingö Cup då ni förlorade mot Irsta.    - Nja, efter den utskåpningen (förlust 21-32) var det väl kanske motiverat med några gliringar men IHF-gänget har varit ödmjuka när vi stött på varandra i Bombardier Arenas katakomber. Det sägs att skadeglädjen är den sanna glädjen men något sådant har jag inte märkt av. Jag tolkar Irstas vinst som att jobbet har gjorts på rätt sätt under mina två år och att tränaren ”Aje” Jansson nu gör ett mycket bra arbete. Det kanske är bra för handbollen i Västerås att vi verkar på olika håll. Men jag får väl kontra med att ”Skrattar bäst som skrattar sist¨. Vi kanske möts fler gånger framöver? 


- Skulle inte Västeråshandbollen må bättre av att man gjorde en gemensam, rejäl satsning istället för att ha ett lag i Allsvenskan och ett i div.1?     - Det är möjligt. Man har försökt med en gemensam elitsatsning då Västerås HF och Irsta HF gick upp i den nybildade seniorklubben Irsta/Västerås vilket sedermera blev IVH Västerås då klubbarna gick isär igen. Som det är idag måste nog de bägge handbollsklubbarna i Västerås hålla ihop i konkurrensen med de övriga idrotterna samtidigt som man konkurrerar med varandra. Men i ärlighetens namn borde det finnas utrymme för minst två elitsatsande klubbar i en stad av Västerås storlek. Till och med ett par klubbar på lägre nivå borde det finnas utrymme för. Handbollen har massor av ungdomar igång i de bägge klubbarna. Det är upp till oss handbollare i staden att hålla intresset vid liv och sälja in vår sport till ungdomarna för att de ska fortsätta. Talanger finns det gott om liksom det gör överallt. Det handlar mycket om hur vi tar hand om dem. Trovärdigt ledarskap, kunnighet och ett gott pedagogiskt förhållningssätt är hörnstenar för mig i talangutvecklingen.  


- Ok, nog om det? Hur ligger ni till gällande träningsmässigt och vad ni har uträttat på matcherna? Finns det mer att ta av? Vad behöver förbättras?Eftersom laget tappat ¾ av de spelare som spelade allsvensk handboll förra säsongen ligger vi efter en hel del när det gäller samträningen med de nya spelarna som ersatt. Dessutom har vi inte fått alla de nya på plats ännu men vi gör framsteg vid varje träning och match som vi genomför tillsammans. De flesta nyförvärven är 90-talister och kommer från division två- och tremiljöer. Medelåldern i laget är dryga 20 år så naturligtvis finns det massor mer att plocka ur killarna. Själva anser vi att tiden talar för. Vi måste först bygga den allsvenska plattformen innan ”väggarna och taket” kan läggas i lagbygget, så enkelt är det.  Det går inte att fuska. Viktigast av allt är att vara hängiven och ärlig när man vill ge sig själv chansen att bli en bra handbollspelare. Förutom detta krävs en viss talang och mycket fysiskträning både i gym och i löpardojorna. När dessa ingredienser är på plats kan man mer strukturerat börja med finliret i spelet. Allt detta jobbar vi med och spelarna gör det förbaskat bra och ännu bättre ska det bli. Processen är igång. När det gäller matcherna har vi varvat bra perioder med sämre. När vi håller ner de tekniska felen har vi lyckats bra med både spel och resultat. 


- Du förfogar över ett ungt lag med höga ambitioner. Vad är fördelar resp. nackdelarna med att ha en så ung trupp, anser du?     - Fördelarna är att killarna vill ge sig själva chansen att utvecklas och prova sina vingar i allsvenskan. De är unga och sugna på en elitsatsning samtidigt som de börjat förstå vilket jobb som kommer att krävas. Tack vare att klubben har varit bra på att ordna jobb och bostad har vi lyckats få flera talangfulla spelare till oss utifrån. Nackdelen är ju naturligtvis att flera av spelarna inte för tillfället fyller den allsvenska kostymen varken som individer eller tillsammans som lag – ännu. Det tar tid och hur lång tid kan jag inte avgöra. Vi kör hårt och jag vet att det ger resultat i längden. Jag har gjort den här resan förr och det ska bli spännande att vara med på den ännu en gång.   -


Hur ser du på nyförvärven? Kommer samtliga att få gå in och ta et stort ansvar direkt eller kommer det att ske successivt?    - Ansvarsfördelningen kommer både att läggas på de mer rutinerade spelarna men också på de yngre och nyförvärven. Hela laget inrymmer många talanger som så småningom kommer att bilda ett riktigt bra lag. Bland nyförvärven är jag övertygad om att målvakten Killian Grubits, Alexander Rüdén, Timmy Thor, Kim Karlsson och Gustav Odeheim har kvalitéer för att kunna bli elitspelare. Alla födda 1990. De har fått en fin utbildning i sina moderklubbar. Nu är det dags att ta ett kliv till i IVH.  


- Jämför IVH under fjolåret jämfört med idag. På vilka sätt har Ramon Laurén satt sin prägel på laget. Vilka bitar jobbar ni extra mycket med?    - Jag utlovade mycket energi när jag tackade ja till uppdraget. Det märks redan att spelarna tagit till sig av den injektionen. Träningarna drivs i högt tempo och med stort intresse. Vidare har vi ökat träningsmängden där både den fysiska delen och handbollen fått ökade doser. Laget har haft en hyfsad försäsong. Tyvärr har vi inte haft optimal kontinuitet på närvaron, många tilltänkta nyförvärv har varit hos oss och provtränat. Några kom till och en del valde andra alternativ men sedan en tid tillbaka har vi spelartruppen så gott som klar och de flesta är på plats. Dessutom valde ett flertal spelare från ifjol att hoppa av.  Men de som har kört har fått en bra grund att gå vidare ifrån. IVH från förra säsongen var mer fysiskt starka och mer rutinerade men årets upplaga är snabbare och mer tekniska det törs jag påstå. Struktur, fart och ungdomlig entusiasm är också något som jag vill ska prägla IVH denna säsong. 


- Vad är er målsättning för året?    - Att utvecklas individuellt och tillsammans som lag. Givetvis vill vi spela allsvenska handboll även nästa säsong. Med eller utan kval spelar ingen roll. Var det tufft förra säsongen så blir det ännu tuffare denna. Att IVH klarade kontraktet till slut i våras var en stark prestation av spelandetränaren Martin Sander och killarna. 


- Vilket lag tar elitserieplatsen?    - HK Aranäs som jobbat målmedvetet de senaste åren. Resultaten från träningsmatcherna gör bara att deras favoritskap blir ett faktum. Jag ser ingen annan utmanare. Det som talar emot är väl att jag är en dålig tippare.


 - Roligaste bortamatchen resp. hemmamatchen?    - För det här laget kommer varenda sekund, minut och match vara den roligaste upplevelsen. Lite överdrivet sagt blir väl matcherna i allsvenskan en ”Rocky Balboa chans” för många av spelarna som kommer från de lägre divisionerna. Vi kommer att vara ”underdogs” i alla matcher. Handbollsexpertisen (proffessor Stockenberg m fl) är ju rörande överens om att vi inte spelar allsvenskan nästa säsong. Vi tänker sälja oss dyrt hur som helst. Tiden tas i mål, glöm inte det. 


- Tack för svaren och lycka till!     - Det kommer säkerligen att behövas! Kul med en levande blogg Johan. Kör hårt!



Av Johan - 4 september 2009 13:00

Imorgon bär det av till Torshälla och Eskilstuna och titta lite på Eskil Cup. Herrarnas startfält ser intressant ut med IVH, Eskil, Tumba, Irsta, Tyresö mfl. och damernas är ok med Irsta, GUIF, NKIK och Tumba som förhandsfavoriter på semifinalplatserna..


Har skrivit ut spelschemat så dessa matcher ska herr Söderman besåda;


10.40 Tumba-Göksten (DAM)

11.30 NKIK-Nyköping (DAM)


sedan bär det av in till E-tuna för;


13.10 Arbrå-Eskil (DAM)

14.00 NKIK-Tumba (DAM)

14.50 Nyköping-Göksten (DAM)

15.40 IVH-Tyresö (HERR)

16.30 Eskil-Silwing (HERR)

17.20 Göksten-NKIK (DAM)


Tycker att det är synd att inte allting spelas under samma tak- någon som vet varför? Nu missar man ett par intressanta matcher på herrsidan i och med att man inte kan smyga mellan A- och B-hallen som man gjorde förr. Ska bli mycket intressant och se Eskils herrar eftersom jag inte sett dem sedan våren 2008. Blev inte en match med dem under fjolåret..

Av Johan - 4 september 2009 10:25

Igår kväll klev NKIK:s tränare Bosse Magnusson av sitt uppdrag för A-laget. Av vilken anledning vet jag inte men det kanske blev för mycket till slut att både träna NKIK och NHK.

Trion som kommer att träna och match laget blir Håkan Kromnér, Anders Branström och Mats Karlsson. Redan i helgen ställs man på prov då laget deltar i Eskil Cup. Göksten, Tumba och Nyköping står för motståndet..

Av Johan - 3 september 2009 09:27

Lag:HK Eskil

Tränare:Christian Andersson

Nyförvärv:Christian Knutsen, Guif

Spelarförluster:Marinus Hellman, studier

Målsättning:Hålla oss kvar och etablera oss i Allsvenskan


- Hej Christian! Hur mår Eskils herrar just nu? Hej Johan, Jo tack jag hoppas att spelarna mår lika bra som jag J. En del tunga ben är det för tillfället men det är ju så det skall vara denna tiden på säsongen.


- Berätta kort om dig själv och din handbollshistorik, både som spelare och som tränare.Jag är född och uppväxt i Ystad och började spela handboll i Ystads IF som 13åring, innan dess hade jag spelat i Köpingebro IF ett par år, vi höll på med handboll som komplement till fotbollen då. Jag spelade i YIF tills jag var junior och insåg då att en räddning per match inte räcker för att bli någonting som handbollsmålvakt och då började jag min tränarbana istället, först med bollskolan och sedan efter ett år tog jag över pojkar födda -79, de var då b-pojkar och de hade jag tills de blev seniorer. Var kvar på YIF´s juniorer i fem år då jag flyttade till Stockholm och Spårvägen i två år. Efter det hamnade jag i Eskilstuna där jag nu varit i 6 år med olika lag och kön. Har även fått förmånen att vara förbundstränare för J och U-landslag pojkar 84/85.


- I helgen spelas Eskil Cup. Vad är dina tankar kring den turneringen? Är det elit eller bredd?Denna turnering är som alla andra träningsmatcher viktig. Framförallt att se att det vi jobbar efter sitter lite bättre än gången innan. Vinna vill man alltid men säsongen är lång så många kommer få chansen att spela.


- Ni har hunnit att delta i Tellus Cup i Nyköping. Vilka svar fick du där?Att när vi gör det vi skall till 100% så gör vi det bra men även att vi kan bli lite bekväma efter en bra period i matcherna. Ibland spelar vi som ett ”div1” lag ibland som ett ”allsvenskt” lag, vi måste spela som det sistnämnda i 60 minuter i år.


- Ni var oerhört starka ifjol och tog steget upp i Allsvenskan. Vilka faktorer låg bakom avancemanget?Vi fick ett bra flyt direkt under träningsmatcherna och spelarna trodde på det vi jobbade efter. Sen får jag säga att vi var bra tränade och orkade hela matcherna och det kommer man långt på. Vi var stabila bakåt, där vann vi många matcher.


- Hur stor del hade Christian Andersson i det?Jag gjorde inga mål i varje fall J. Nej men det får spelarna svara på, jag körde på det jag trodde på.


- En provocerande fråga kanske men: hade Eskil vunnit div.1 Södra ifjol? Med tanke på att serierna jämförs hela tiden och "förstå-sigpåare" anser att södra är lilla Allsvenskan och att div.1 Norra är div.2.-klass, typ...Svårt att säga men div1 södra har kanske fler lag som är jämnare men tror inte toppen var bättre än norra. Man såg ju Djurgården slog ut H65 och Nyköping pressade Kärra så den myten får nog snart raderas ut.


- Hur går tankarna inför debutåret i Allsvenskan? Vad kommer att vara skillnaden mellan div.1 och i år?Vi måste spela mer med insidan av huvudet i år, varje tekniskt misstag kommer att straffas hårdare än förra året. Tempot kommer vara högre och spelarna individuellt bättre.


- Känner du att ni är väl förberedda?Vi är på väg att bli det tycker jag men sen är frågan om vi kommer vara det i premiären eller det kommer att ta några omgångar.


- Har Eskilstuna plats för 2 elitlag? Med tanke på sponsorer, mediautrymme etc.Det tycker jag att det borde vara. Om man tänker att handbollen är den enda lagidrotten som lyckas här i stan så borde sponsorerna välja handbollen istället för något annat J


- Finns det ett samarbete mellan klubbarna? Jag som är utifrån kan tycka att unga, lovande talanger som finns GUIF kanske ska ha speltid i Eskil istället för att spela i div.2 med HK GP. Hur tänker du kring det?Vi har ett samarbete som började förra säsongen så smått men samträningar etc. Vi kommer bygga vidare på det och numera är inte Eskil en slutstation utan en språngbräda för spelare som vill utvecklas.


- Dina tankar kring era nyförvärv. Är fler på väg in?Vi hade en del utifrån på gång men vår ekonomi gjorde att det inte fanns resurser för några utifrån så vi jobbar på med de vi har.


- Vad kommer att vara nyckeln eller nycklarna för er del gällande årets säsong?Att vi fortsätter tro på det vi gör. Utvecklar vårt försvarsspel ytterligare och sen snabba omställningar.


- Vilket lag kommer att ta direktplatsen till elitserien och varför?Aranäs eller Hästö. De har seriens bästa material.


- Vilka 4 lag kommer vi att hitta bakom HK Eskil? Jag tror nämligen att ni hänger kvar!Det tackar jag för att du tror. Vilka lag vi har bakom oss är oväsentligt för oss


5 snabba


- Ystad eller Eskilstuna?Ystad

- Rött eller Grönt?Grönt

- Vinst med 44-40 eller 25-20, motivera!25-20 se nästa fråga

- Försvar eller anfall? Försvar

- Vilken spelare i Allsvenskan vill du ha i HK Eskil. Varför? Svår fråga för det finns många bra spelare i Allsvenskan men säger Alexander Borgstedt i Aranäs för det är en spelare med bra energi som inte ser några hinder på banan.


- Tack Christian för intervjun och lycka till i Allsvenskan! Tackar så mycket och du är välkommen till sporthallen i år J

Presentation

Omröstning

Borde man införa ett rankingsystem i samband med USM-lottningen?
 Ja
 Nej

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards